Nafite Low-Code koppeling BSB distributieproces gedigitaliseerd - BSB logo

Beer and Selected Beverages

  • Alle retour stromen worden digitaal afgevangen en er hoeft geen handmatige telwerk of papier meer aan te pas te komen.
  • Een mobiele applicatie die binnen 5 minuten na het lossen van de lege emballage sales op de hoogte stelt van de content op de vrachtwagen.
  • Data wordt online opgeslagen, waardoor er een overzicht is van de aanwezige voorraden en een planning gemaakt kan worden.
Nafite Low-Code koppeling BSB distributieproces gedigitaliseerd - BSB logo

BsB is verantwoordelijk voor 7% van de gehele Nederlandse drankenmarkt en distribueert onder andere dranken van Warsteiner en De Halve Maan. Beer and Selected Beverages, ofwel BsB, ontvangt volle kratten en flessen van de leveranciers om deze vervolgens door te sturen naar slijterijen, retailers en groothandels. Naast de levering van volle kratten en flessen handelt BsB in Etten-Leur ook een groot deel van deze retourstroom af van lege kratten en flessen. Specifiek voor deze retourstroom kwam BsB bij Nafite met de vraag ze te helpen het inzicht en afhandelproces van deze goederenstroom te verbeteren.

De uitdaging.

Papieren en handmatige werkprocessen.

Voor jou is het simpel, je gaat naar de supermarkt en levert je lege krat of flessen in en ontvangt je statiegeld terug bij de kassa. Ondanks dat het daar voor jou ophoudt is dat pas het begin voor BsB. In het magazijn van de supermarkt wordt alvast wat voorsoorteer werk gedaan door de kratten op te stapelen op een container en de flessen in een grote zak te gooien. Hierna worden ze teruggestuurd naar een centraal punt waar de emballage wordt gesorteerd alvorens ze terug gaan naar de betreffende brouwerij. Het centrale punt waar we het over hebben is BsB.

Tijdens een locatiebezoek werd duidelijk dat de eerste vrachtwagen met retours al snel werd gevolgd door de tweede en derde. Papieren werden overhandigd, aantekeningen werden toegevoegd, en verdwenen vervolgens in bakjes die twee keer per dag werden opgehaald door Sales. Verder was er geen systeem waar deze data werd ingevoerd of werd bijgehouden. Het gevolg hiervan was dat er geen concreet inzicht was op het volume aan lege kratten en flessen die momenteel aanwezig waren op het terrein van BsB. Ook was er geen zicht op wanneer leveranciers hun lege goederen konden ophalen en werd er pas contact opgenomen zodra het magazijn van BsB voller raakte. Het handmatige werk en gebrek aan overzicht verhoogde ook de kans op fouten.

Nafite Low-Code koppeling BSB distributieproces gedigitaliseerd - lege emballage

De oplossing.

Emballage App via Betty Blocks.

Met behulp van de No-Code oplossing van Nafite, heeft BsB afscheid genomen van het papieren proces en de Emballage App geïntroduceerd in hun retourproces. Met de Emballage App, heeft iedereen binnen de procesketen het volledige inzicht vanaf het moment dat de vrachtwagen gelost wordt, tot aan het moment dat de lege gesorteerde pallets en kratten weer worden opgehaald door de brouwerij.

Om de app te realiseren zijn we gestart met een Sprint 0. Dit doen we altijd bij Nafite en heeft als doel om goed inzicht te krijgen in wie de applicatie gaat gebruiken, hun behoeftes en het huidige proces. Al snel werd duidelijk dat we te maken hadden met verschillende gebruikersgroepen op verschillende apparaten: op mobiel (heftruckchauffeurs), op een tablet (chef sorteerhal) en op desktop (Sales). Dit is dan ook een belangrijk uitgangspunt geweest tijdens de realisatie van de applicatie, omdat de front-end hierop ingericht moest worden. Om het proces echt goed te doorgronden hebben we verschillende locatie bezoeken gedaan om te begrijpen hoe het sorteerproces exact functioneerde.

Nafite Low-Code koppeling BSB distributie applicatie - mobile device application

Het Resultaat.

Geen papieren processen meer.

De Emballage Applicatie van BsB hebben is uiteindelijk gerealiseerd in vier sprints van twee weken. Na afronding van sprint vier was de applicatie klaar voor intern gebruik. In de nieuwe applicatie is Sales binnen vijf minuten na het lossen van de lege emballage op de hoogte van de content op de vrachtwagen. Hierdoor kan Planning rekening houden met de benodigde capaciteit in de sorteerhal en geeft de applicatie inzicht in de gesorteerde voorraden zodat deze op het juiste moment kunnen worden opgehaald door de brouwerij. Al deze processen zijn nu mogelijk zonder de uitwisseling van fysieke documenten of het handmatig controleren van staande voorraad. Daarbij is de applicatie te gebruiken op een waterdicht mobiel device buiten en binnen de heftruck en als op de desktop op de sales afdeling.

Wil jij graag weten hoe Nafite kan helpen bij de optimalisatie van jouw bestaande bedrijfsprocessen? neem dan contact met ons op en we komen graag vrijblijvend langs voor een kennismakingsgesprek. Wellicht wordt jij dan onze volgende case!