Het succes team

Citizen development

Het is geen geheim meer dat Betty Blocks applicatie ontwikkeling toegankelijk maakt voor iedereen. Met een paar daagse training kan je al de basis leren van applicatie ontwikkeling op het no-code platform van Betty Blocks. Hiermee wordt een groot probleem in de IT-wereld direct aangegrepen. Namelijk de schaarste aan ontwikkelaars. In een vorige blog hebben we aangehaald hoe belangrijk en voordelig citizen development is voor de IT-wereld én jouw bedrijf. We hebben daar ook succes story’s gedeeld van citizen developers opgeleid door Nafite. Deze citizen developers waren geselecteerd door hun bedrijf voor hun kwaliteiten en ambities omtrent IT. Als je een nieuwe applicatie wilt gaan ontwikkelen is het belangrijk om het juiste team hiervoor samen te stellen. Daarom vertellen we je graag hoe dit kan toepassen in jouw bedrijf en een succes team opricht.

Nafite - Gartner citizen development

Een case vinden

Het is belangrijk om voor ogen te hebben wat je gaat ontwikkelen. Je kan hier een overweging maken tussen zelf een applicatie ontwikkelen of dit uit te besteden aan een andere partij en hierin mee te ontwikkelen. Als er binnen jouw bedrijf een grote behoefte heerst om applicatieontwikkeling toegankelijker te maken is ons advies om simpel te beginnen en het relevant te maken. Als het project te ingewikkeld wordt zal de projectaanhang hun interesse verliezen. Misschien is het dan beter om een andere partij in te schakelen voor ondersteuning, zoals Nafite. Daarnaast moet je het relevant houden met een probleem dat impact heeft op een groot deel van de organisatie. Voorbeelden kunnen zijn het vervangen van Spreadsheets, processen automatiseren of het verbeteren van sommige legacy system functionaliteiten.

Gather the troops

Teamleden

Zodra je een geschikte business case hebt gevonden kan je je team gaan samenstellen. In onze vorige blog hebben we aangehaald om mensen te selecteren die proactief oplossingen zoeken voor problemen en hun werk efficiënter willen inrichten. Hoewel ze uit ieder deel van de organisatie kunnen komen, zullen dit vaak toch de medewerkers zijn die bouwen op data analyses en werken binnen verschillende systemen.  Deze medewerkers hebben de juiste mindset. Daarnaast brengen ze verschillende kwaliteiten die van pas kunnen komen. Het lijstje hieronder bied een overzicht met welke personen je in je team wilt hebben.

  • Product owner(s): Beheert specifieke apps en richt zich op het uittekenen van app-functionaliteiten door user stories te creëren op basis van acceptatie criteria.
  • Architect(s): Overziet de applicatie vanuit een groter technologisch perspectief en bied ondersteuning en leiderschap op technisch vlak.
  • UX designer: Verzekert dat het design er goed uitkomt te zien op basis van bepaalde richtlijnen.
  • Tester(s): Verzekert de kwaliteit en betrouwbaarheid van automatiseringen en apps.
  • Trainer: Iemand die medewerkers kan opleiden om hun no-code skills te vergroten.
  • Team lead or Scrum master: Kan het team in staat stellen de applicatie snel te bouwen en te implementeren door agile werkwijzen toe te passen en werk te coördineren.
  • IT pro/admin: We blijven er altijd bij dat de applicatie het beste centraal beheert kan worden vanuit IT. Dit om wildgroei te voorkomen, maar ook om ondersteuning te bieden tijdens het ontwikkelen van een nieuwe functionaliteit. Zij kunnen ervoor zorgen dat de applicatie goed wordt opgeleverd en onderhouden wordt in de gehele organisatie.
  • Ervaren ontwikkelaar(s): Iemand die eventueel custom models kan ontwikkelen die te geavanceerd zijn.
Nafite - citizen development succes team

Autonomie 

Creativiteit en innovatie zijn twee ontzettend belangrijke draaiveren om je bedrijf op het volgende niveau te krijgen. Maar op het moment dat citizen developers niet de vrijheid krijgen om iets nieuws te bedenken zal de creativiteit verloren gaan. Volgens Gartner gelooft 70% van de leidinggevende dat hun bedrijfsdata- en technologienormen alleen bestemd zijn voor IT. Daarom is het belangrijk om ze deze vrijheid te geven. Daarnaast zijn autonome en bevoegde medewerkers vaak gelukkiger en productiever.

Ondersteuning vanuit Nafite

Beginnen met No-Code is laagdrempelig en beschikbaar voor iedereen. Maar de juiste modules implementeren en cases uitwerken blijft een lastig vraagstuk. Daarnaast zijn er verschillende Low-Code en No-Code platformen beschikbaar. Misschien heb je geen IT-afdeling, maar los je alles op via een externe leverancier. Dus hoe weet je nou wat daadwerkelijk aansluit op de applicatiebehoefte van jouw bedrijf?

Bij Nafite komen we graag met je in contact om te zien waar jouw applicatie behoefte liggen. In een gratis kennismakingsessie leren we je kennen en zoeken we samen uit waar de pijnpunten liggen. We beginnen met de huidige werkprocessen in kaart te brengen, deze ontleden we en zullen we daarna optimaliseren en waar mogelijk automatiseren. Misschien wil je alleen een training, wil je alleen wat advies of kunnen we je ondersteunen tijdens het ontwikkelen van een nieuwe applicatie. Hoe dan ook, ons goal is ervoor zorgen dat je iets ontwikkelt waar je daadwerkelijk iets aan hebt. Uiteindelijk hoort een systeem voor jou te werken.

WANNEER WORD JIJ CITIZEN DEVELOPER?
SMART BUSINESS APPLICATIONS.