Het belang van citizen development

Applicatie behoeftes realiseren

Kijk eens om je heen in jouw werkomgeving, steeds vaker zul je merken dat de vraag toeneemt naar technologische oplossingen, maar het aantal ontwikkelaars blijft achter. Met Betty Blocks No-Code wordt applicatieontwikkeling toegankelijk voor iedereen. Door te werken met voorgedefinieerde modules en bouwblokken worden traditionele programmeer methodes achterwegen gelaten. Hierdoor kan iedereen met een paar daagse training de basis van applicatieontwikkeling leren. Citizen Development kan een grote impact hebben op jouw business, daarom vertellen we je graag wat de voordelen zijn.

Soorten citizen developers volgens Betty Blocks - Nafite

                Bron: Betty Blocks

Citizen development

In de afgelopen 1.5 jaar is de druk op bedrijven steeds groter om technologische oplossingen toe te passen in hun processen. De pandemie heeft de wereld digitaler gemaakt dan ooit. Als je even om je heen kijkt in je eigen werkomgeving zul je al gauw merken dat steeds meer mensen een technischere achtergrond hebben. HR-managers die even snel een systeempje maken om de aanwezigheid in te zien van de collega’s op kantoor, regeringen die met veiligheidsapplicaties strooien of leraren die online trainingen moeten geven. Kortom, de digitale wereld ontwikkelt heel snel.

Door de opmars van Low-code en No-code platformen, zoals Betty Blocks, wordt citizen development steeds toegankelijker. Citizen development maakt het op zijn beurt weer mogelijk om technologische ontwikkelingen snel te implementeren. Een citizen developer is iemand met geen of weinig kennis op het gebied van codes schrijven om een applicatie te ontwikkelen. Op het platform van Betty Blocks wordt een simpel drag-and-drop technologie toegepast die te leren valt binnen enkele dagen. Hierdoor worden traditionele programmeermethodes vervangen.

Impact

Citizen development faciliteert de groei binnen je bedrijf. Misschien heb je niemand in je team met de titel ‘citizen developer’ of heb je niet eens een IT-afdeling. Maar je ziet ze toch overal op de werkvloer terug. Bijvoorbeeld tijdens het managen en analyseren van data, taken automatiseren, websites ontwikkelen en nog veel meer. Iedereen is altijd bezig hoe ze hun data of technologieën kunnen inzetten om zo efficiënter en productiever te kunnen werken. Daarnaast wordt No-Code door veel bedrijven geïmplementeerd, omdat ook mensen buiten IT geïnteresseerd zijn in applicatie ontwikkeling volgens Forrester. Er zullen veel mensen in je bedrijf zitten die proactief meedenken en oplossingen proberen te zoeken voor eventuele problemen of om de business te laten groeien. Dit zijn jouw citizen developers.

Voordelen

  • Voldoe aan de groeiende applicatie behoeftes

  • Pak het te kort aan van ontwikkelaars

  • Boost IT en vergroot de productiviteit

  • Beheren van schaduw IT

Business impact

  • Voorkom frustratie onder vooruitdenkende medewerkers

  • Onvermogen om belangrijke strategische doelen te bereiken

  • Mis kost reducerende mogelijkheden

  • Verlies van concurrentievoordeel

Succes story’s

Bij Nafite zijn we fan van citizen development, maar we adviseren wel altijd om de applicatieontwikkeling centraal te houden. Het liefste met behulp van een IT’er, zodat er geen wildgroei in je applicatie ontstaat. Tijdens het ontwikkelingsproces van Agium en IV-Experts hebben we daarvoor ook één persoon opgeleid als citizen developers.

Nafite Low-Code oplossing voor IV-Experts

Tijdens het ontwikkelingsproces van IV-Experts hebben Roan opgeleid tot citizen developer. Binnen IV werkt Roan als Functioneel Beheerder. Binnen IV kunnen medewerkers suggesties doen om deze te implementeren op het CRM-systeem. Roan implementeert deze oplossing dan volledig op eigen kunnen. Hierdoor zijn de processen binnen IV een stuk transparanter en kunnen ze concurrentie altijd een stapje voorblijven met de laatste updates.

Normaal gesproken werkt Tom van Agium in de financiële administratie, maar tegenwoordig werkt hij ook als citizen developer. Tijdens het ontwikkelingsproces van Agiums nieuwe CRM applicatie was Tom regelmatig op ons kantoor te vinden voor trainingen en ontwikkelsessies. Nu is Tom zelf instaat om uitbreidingen te doen, bugs te fixen en data te beheren binnen de nieuwe CRM omgeving.

WANNEER WORD JIJ CITIZEN DEVELOPER?
SMART BUSINESS APPLICATIONS.